Strony

2 sty 2013

Gulasz wieprzowy wg. Jamiego Olivera


Witam wszystkich w Nowym Roku 2013.
Muszę Wam się pochwalić, że w tamtym
roku Mikołaj był dla mnie bardzo łaskawy.
Widocznie byłam bardzo grzeczna:))
Przyniósł mi między innymi najnowszą
książkę Jamiego Olivera 
pt. "Kulinarne wyprawy Jamiego" z 
której pochodzi właśnie ten przepis
i którą bardzo polecam:)

Składniki dla 6 osób:
1,2 kg szynki wieprzowej
1 duży por
2 czerwone papryki
2 marchewki
200g suszonych  śliwek
125ml czerwonego wina
1 łyżka czerwonego octu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
 sok z 1 cytryny
natka pietruszki
oliwa

Mięso pokroić w 4 cm kawałki.
W dużym rondlu o grubym dnie podgrzać
 trochę oliwy dodać mięso i obsmażyć 
z każdej strony na złoty kolor.
Wlać wino i czerwony ocet.
Dusić ok. 5 minut do czasu aż objętość
płynu zmniejszy się do ok. 2/3.
Zdjąć mięso i do rondla wlać znów oliwę.
Wrzucić pokrojonego w plastry pora i marchewkę
oraz grubo pokrojone wcześniej oczyszczone papryki.
Dodać oregano i smażyć aż warzywa zmiękną (5-10 minut).
Dodać z powrotem mięso i doprawić solą i pieprzem.
Wlać przecier i tyle wody żeby przykryła całość.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i na
bardzo małym dusić przez 2 godziny.
Po tym czasie dodać pokrojone śliwki.
Gotować dalej już bez przykrycia ok. 30-45 minut.
Doprawić sokiem z cytryny.
Jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypany natką pietruszki i skropiony oliwą.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Widzę że tegoroczne święta były obfite w prezenty w postaci książek kucharskich :) Ja nawet 2 dostałam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję,ze książka niebawem do mnie dotrze bo ten gulasz wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń