Strony

14 maj 2013

Młoda kapusta z pomidorami


Od jakiegoś czasu można już kupić młodą kapustę.
Nie jestem specjalną fanką kapusty
ale taką młodą z pomidorami nie pogardzę.
Tym bardziej, że odkąd pamiętam
właśnie taką jadałam w rodzinnym domu.

Składniki:
1 młoda kapusta
1 cebula
3-4 pomidory
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
koperek duuużo

Kapustę pokroić lub użyć szatkownicy.
Włożyć do garnka i podlać wodą (ok. 3/4 szklanki).
Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor.
Dodać do kapusty, wstawić na gaz i zagotować.
Następnie zmniejszyć gaz i gotować dalej.
Obrać pomidory ze skóry i pokroić je w kostkę.
Dodać do garnka i gotować aż kapusta zmięknie.
Na końcu dodać sól, pieprz i cukier oraz
 pokrojony koperek.Zajadać z młodymi ziemniakami lub pieczywem.

3 komentarze:

  1. mmm ależ bym zjadła ;) i duuuużo koperku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza młoda kapusto o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Dodam jeszcze podsmażoną kiełbaskę i mogę się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń