Strony

12 sie 2013

Ciasto drożdżowe z morelami i jagodami


Sezon morelowy i brzoskwiniowy w pełni
więc nie mogłam sobie odmówić pysznego
drożdżowego ciasta z morelami z 
dodatkiem jagód (w oryginale poziomki).
Pieczenie w gorący dzień ciast drożdżowych
 ma jeszcze jedną zaletę.
Nie trzeba czekać długo aż wyrosną:)))

Składniki:
 30g świeżych drożdży +1 łyżeczka cukru
210ml letniego mleka
60g wody
4 łyżki cukru
1 jajko
80g masła
450g mąki pszennej

ok. 1/2 kg moreli
1/2 szklanki jagód lub poziomek

Składniki na kruszonkę:
50g mąki
25g cukru
25g zimnego masła

Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i odstawić
aż się rozpuszczą.
Wtedy wlać wodę, ciepłe mleko i resztę cukru.
Odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły.
Dodać jajko i rozpuszczone letnie masło.
Na końcu wsypać mąkę i zagnieść 
ciasto (ja utarłam hakami miksera).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce żeby 
podwoiło swoją objętość (około 30-40 minut).
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 24x30 cm,
natomiast autorka proponuje użyć tortownicę 26 cm).
Na cieście ułożyć wypestkowane morele rozcieńciem
do góry oraz jagody. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1h).
Składniki kruszonki zagnieść i gdy ciasto wyrośnie
posypać nimi wierzch.
Piec w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku
przez około 40-60 minut (zależy od piekarnika).
Gdy ostygnie można polać lukrem.


* przepis pochodzi 
ze strony "White Plate"

3 komentarze:

  1. Jakie piękne ciasto z pewnością zachęca swoim wyglądem i zapachem :)
    Zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto idealne :) pozdr i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń