Strony

5 sie 2013

Knedle serowe z morelami


Ufff jak gorąco.Nie wiem jak Wy ale ja w taki
upał jak dzisiejszy najchętniej zjadam właśnie takie
 bezmięsne dania.Szybko i smacznie:)

Składniki na 12 knedli:
250g białego sera
1 jajko
3/4 szklanki mąki 
2 łyżki rozpuszczonego masła

12 małych moreli
12 kostek cukru (lub cukier)

Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić
(ewentualnie można dobrze rozgnieść widelcem).
Dodać jajko,  masło, sól i mąkę (jeśli ciasto będzie bardzo 
się kleiło można dosypać więcej mąki -u mnie tyle była akurat).
Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Można je nawet zostawić w lodówce na całą noc.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę.
Morele umyć, osuszyć i przeciąć na pół usuwając pestki.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 części.
Każdy rozpłaszczyć na cienki placuszek, włożyć morelę
w której w miejsce pestki włożyć kostkę cukru lub wsypać cukier.
Uformować okrągłą kluskę.Knedle wrzucać na gotującą się wodę
 i gotować aż wypłyną.Wtedy przykręcić gaz i gotować
 jeszcze ok. 8-10 minut.Wyjąć, podawać z bułą zrumienioną na maśle.
Można posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.

* przepis pochodzi ze strony mniammniam.com
i jest autorstwa bajderki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz