Strony

28 sie 2013

Makaron z klopsami i brokułami


Szybka, pyszna, kolorowa potrawa jednogarnkowa:))
Cóż dodać, cóż ująć:)

Składniki dla 4 osób:
1 mała pierś z kurczaka 
150g makaronu rurki
1 brokuł (40dag)
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
kawałek pora lub 1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego
150g śmietany kremówki 30%
sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Mięso zmielić w maszynce,doprawić i uformować małe pulpeciki.
Brokuła podzielić na małe różyczki,marchewkę obrać i pokroić
w cieniutkie plasterki.Pora w krążki.Na patelni rozgrzać olej
 i wrzucić pulpeciki.Usmażyć na złoty kolor, zdjąć.
Na patelnię włożyć pora i zeszklić, dodać marchewkę oraz brokuła.
 Smażyć wszystko razem kilka minut.Włożyć z powrotem pulpety.
Następnie podlać bulionem i śmietaną.Przykryć i dusić na małym
 ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.
Pod koniec dodać makaron i dusić ok.3 minuty.
Można jeszcze dodać kilka łyżek wody z gotowania
się makaronu (niekoniecznie).

1 komentarz:

  1. Zrobiłam to danie dziś na obiad. Wielki plus za szybkość wykonania:) Mięso pokroiłam w kostkę, nie mieliłam, bo nie chciało mi się maszynki wyciągać;) Smaczne, polecam.

    OdpowiedzUsuń