Strony

8 sie 2013

Zupa z fasolką szparagową


Może i w taki upał jak dzisiaj lepiej zjeść chłodnik ale ja chcę 
Was zachęcić do pysznej letniej zupy z warzywami:)

Składniki:
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
20dag fasolki szparagowej (najlepiej pół
zielonej i pół żółtej)
3-4 ziemniaki
100g zielonego groszku
2 pomidory
1,2-1,5 L bulionu warzywnego
sól, pieprz 
natka pietruszki lub koperek

Do garnka wrzucić  starte na tarce o grubych
oczkach marchewki, pietruszkę i selera.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pora,
fasolkę i zielony groszek.Zalać bulionem i gotować
 aż warzywa będą prawie miękkie.Pomidory sparzyć
 i zdjąć skórkę.Pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.Doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Jak ktoś lubi można dodać troszkę śmietany.

1 komentarz: