Strony

2 cze 2014

Ciasto różowe z budyniem i truskawkami


Sezon truskawkowy się zaczął więc i u mnie
zrobi się niedługo bardzo truskawkowo:)
Zaczynamy od ciasta na zimno z budyniem.

Składniki na blaszkę 24x35 cm:
herbatniki ok. 40 sztuk
100g truskawek + trochę do dekoracji

Składniki na warstwę budyniową:
2 budynie truskawkowe bez cukru
600 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany (12%  lub 18%)

Składniki na warstwę truskawkową:
1/2 L śmietany 30%
400g truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny (20g)
1/2 szklanki mleka lub wody

Na dno blaszki wyłożyć warstwę herbatników.
Budynie ugotować wg. instrukcji na opakowaniu
używając 600 ml mleka. Zdjąć z gazu i
dodać śmietanę (w temp. pokojowej).
Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć
kolejną warstwą herbatników. Odstawić aż
całkowicie wystygnie. Żelatynę namoczyć
w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje
rozpuścić ja w 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody.
Odstawić do ostudzenia. Następnie truskawki 
zmiksować na mus w blenderze. Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem.  Do ubitej śmietany dodać
 truskawki i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę.
Wylać na herbatniki i wstawić  na chwilę do lodówki.



100g truskawek zmiksować w blenderze.
Wylewać na masę truskawkową tworząc linie,
które wymieszać z wierzchnią warstwą masy 
tworząc maziaję (czy jak to nazwać:))
Wierzch ciasta po pokrojeniu dekorować truskawkami.



*Ciasto nie należy do najwyższych więc jeśli
ktoś chce może użyć mniejszej blaszki.

5 komentarzy: