Strony

19 wrz 2014

Jajka w sosie musztardowym


Pamiętam takie jajka ze szkolnej stołówki
podawane z ziemniakami.
Fajnie było powrócić do tych lat
dziecięcych epoki komunizmu:)

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo

Składniki na sos musztardowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki zimnej wody
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz

W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę
i zasmażyć. Wlewać po trochu mleko zmieszane
z wodą ciągle mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Gdy powstanie gęsty sos dodać musztardę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać. Jajka obrać i podawać
razem z sosem i ziemniakami (lub pieczywem).
Posypać natką pietruszki lub koperkiem.

*Na podstawie przepisu ze strony 

4 komentarze:

  1. Pamiętam to danie ze stołówki szkolnej, ale jakoś wtedy nie przepadałam za nim za bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. też je znam ze stołówki, były pyszne ! dzięki za przepis, napewno kiedyś wypróbuję :) . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry ten sos musztardowy ale dobrze jest dodać ziele angielskie i listek laurowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry ten sos musztardowy ale dobrze jest dodać kilka sztuk ziela angielskiego i dwa listki laurowe.

    OdpowiedzUsuń