Strony

24 lut 2015

Barszcz ukraiński


Dzisiaj ulubiona zupa mojego męża
czyli barszcz ukraiński. Jest kilka
wersji przepisów na tą zupę.
Ja  ten odnalazłam w strych
notatkach mojej mamy, która
gdy była nastolatką chodziła na 
kurs gotowania:)

Składniki dla ok. 6 osób:
1/2 kg buraków
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
3 średnie ziemniaki
13 dag kapusty
6dag przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kwasu buraczanego
2 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag fasoli jaś

Fasolę zalać wodą i zostawić na całą noc.
Następnego dnia ugotować do miękkości.
Do garnka włożyć starte na tarce marchewki,
pietruszkę, selera i buraki. Dodać pokrojone
w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego w 
krążki pora. Kapustę poszatkować i dodać
do zupy. Całość zalać bulionem i gotować
aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Następnie dodać przecier pomidorowy,
wszystkie przyprawy, kwas, cytrynę
oraz czosnek. Wrzucić ugotowaną fasolę.
Zaprawić śmietaną.


3 komentarze:

  1. Podałaś właśnie przepis na jedną z najlepszych zup na świecie, uwielbiam barszcz ukraiński :D

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda tylko, że nie podałaś skąd wziąć ten kwas z buraków

    OdpowiedzUsuń