Strony

25 sie 2010

Ciasto z jabłkiem



Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych ciast.
Pomimo, że jabłka są przez cały rok mnie
 smakuje najbardziej właśnie w tym sezonie:))

Składniki:
3 jaja
300g mąki

150g masła
160g cukru
1 cytryna

2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy 2 średnie kwaśne jabłkacukier puder do posypania wierzchu

Jabłka obrać,
pokroić na ćwiartki
a
następnie w plasterki.
Skropić obficie sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem,
szczyptą soli
i otartą skórką
z cytryny
na gładką masę.
Ciągle ucierając
dodawać po jednym jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.Na końcu dodać kilka
kropli
aromatu rumowego.
Do masy dodać jabłka i delikatnie
wymieszać łyżą. Ciasto włożyć do
foremki keksowej
i piec ok. 45 minut w 170-180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: