Strony

10 paź 2010

Szarlotka



Szarlotka to dla mnie też takie jesienne ciasto.
Na weekend upiekłam
z
mojego sprawdzonego przepisu.
Tradycyjna. Na kruchym cieście.

Taką najbardziej lubimy.

Składniki na ciasto:
 3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru

250g masła roślinnego
3 jaja
2 łyżeczki proszku
do pieczenia

aromat cytrynowy

Składniki na
nadzienie:
  ok. 2kg kwaśnych jabłek
 cukier -wg. uznania
(u mnie 2 łyżki)

ok. 1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta


Mąkę przesiać z proszkiem.
Na stolnicy posiekać mąkę,

masło i cukier. Dodać jajka i aromat.
Szybko zagnieść kruche
ciasto.
Urwać ok. 1/3 , owinąć
folią
i włożyć do zamrażalnika.
Resztę włożyć do lodówki na ok.1-2h.
Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce.
Podlać odrobiną wody i dusić pod
przykryciem aż powstanie mus.

Pod koniec dodać cukier i cynamon.
Odkryć i dusić do całkowitego
odparowania płynu.
Odstawić do ostudzenia.
Dno blaszki o wymiarach 25x36cm
wylepić większym kawałkiem
ciasta.
Posypać bułką tartą
Nałożyć jabłka.
Wierzch posypać ciastem z zamrażalnika.
Najwygodniej zetrzeć
na tarce.
Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach.

1 komentarz: