![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_LdCF9wbabTSMXsyQ_lZcrr3BPwWy6iJSZSKqOwhuI6LsOQXOCr0gRMk19R4K_VKuTYwWS_5ICoMHeKl1Gwf5GL-u2q4lwfJGS6mjjsztN9Kkfz6SxLxgb5hB3xAopcl3cUIPRPSCcOJu/s640/a+ch4.jpg)
A to mój drugi (ale z
pewnością nie ostatni) chleb
na zakwasie żytnim.
Tym razem wybrałam
bardzo prosty przepis ze zbiorów Liski.
Chlebek wyszedł
duuuuuży i pyyyyyszny:)))
Składniki na 1 szt:
150g zakwasu żytniego
1/2kg mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
300g wody
8g świeżych drożdży
Wszystkie składniki włożyć do miski i
wymieszać za pomocą miksera.
Ciasto wychodzi gęste.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.2h.
Z ciasta uformować bochenek
lub włożyć do dużej keksówki (pojemności 1kg).
Posmarować lub spryskać olejem i posypać mąką.
Ponownie odstawić pod przykryciem do
wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piec w nagrzanym do 210 stopni
piekarniku ok. 40 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpRE9sl9anHS2959kapj6M5n3VX81RaTX7LgimaSQDTfTxndvBzMDbhS3ILQp4t82Y11M81Xz7OtLT8Cw5hXjgoH39Q0BYQDtOqWjcEBurvCvfx-3Upso_8-nFgSVxMDYtK_DSQj8-KgVG/s640/a+chleb.jpg)
piekłam go wczoraj i bardzo lubię. śliczny bochenek;)
OdpowiedzUsuń