Strony

18 paź 2012

Pasztet z pieczarek


Nie obawiajcie się nie
 przestałam jeść mięsa:)
Wkrótce na blogu coś mięsnego
a póki co bardzo smaczny przepis
na pasztet z pieczarek.
Przepis od Jamaicy.

Składniki:
1/2 kg pieczarek
2 kajzerki
3 jajka
1 duża cebula
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
ostra papryka
jarzynka (domowej roboty)

Pieczarki i cebulę pokroić,
udusić na patelni na oliwie.
Odkryć i odparować
Bułki namoczyć w mleku.
Odcisnąć i razem z pieczarkami i cebulą
zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do przestudzonej masy dodać żółtka
i wszystkie przyprawy.
Białka ubić i dodać do masy,
delikatnie wymieszać i włożyć
do foremki (moja miała 10x25cm).
Piec w  180 stopniach ok. 1h.


11 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, uwielbiam pasztet z cukinii z dodatkiem pieczarek a z pieczarkami może być też bardzo dobry, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie jadłam pasztetu z cukinii:)

      Usuń
    2. To zapraszam do mnie na pasztet z cukinii :) http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/08/pasztet-z-cukinii.html

      Usuń
  2. co to jest jarzynka i w którym momencie się ją dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisząc jarzynka miałam na myśli jarzynkę(przyprawę) do zup (najlepsza swojej produkcji:). Dodajemy ją razem z innymi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aha, tez tak myslalam, ale wolalam sie upewnic ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... to moze byc smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    niedawno odkryłam ten blog i to był strzał w dziesiątkę !!! Znalazłam wiele przepisów , które na pewno jeszcze wykorzystam w mojej kuchni. Niedawno zrobiłam pasztet drobiowy i zachęcona pełnym sukcesem szukam tu dalej . Mam jedno pytanie odnośnie pieczenia pasztetówa mianowicie , czy mam je zapiekać przykrywając blaszkę folią czy tez piec bez przykrycia. Ja swój drobiowy piekłam ok 25min pod przykryciem i ok 20 min. bez przykrycia . W smaku był pyszny , ale nie miał takiej przypieczonej skórki ,jak mają Twoje
    :(( . Pozdrawiam serdecznie, dziękując za super blog Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, bardzo mi miło, że blog przypadł Ci do gustu. Ja pasztety zapiekam bez przykrycia i dlatego maja tak przypieczoną skórkę:)

      Usuń
  7. Dziękuję za szybką odpowiedż . A jeszcze jedno : czy blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą ?
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykładam zazwyczaj papierem do pieczenia ale można nasmarować i posypać bułką.

      Usuń