Strony

23 paź 2012

Pieczywo chrupkie pszenno-żytnie


Lubicie pieczywo chrupkie?
Ja lubię:)
Postanowiłam zrobić sobie takie
w domu i muszę przyznać, że
wyszło bardzo dobre chociaż
z braku użyłam innego rodzaju mąki
niż w przepisie, który pochodzi
ze specjalnego wydania 
Mojej kuchni z 1992 roku:)
Ale zakupię tamtą mąkę i będzie
 powtórka pewnie już wkrótce:)

Składniki 
na ok.22 szt.:
150g mąki pszennej (typ 1700 u mnie 480)
200g mąki żytniej (typ 1150 u mnie 720)
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
60g rozpuszczonego masła lub margaryny
1 szklanka letniego mleka

W misce zmieszać oba rodzaje mąki.
Dodać drożdże i resztę składników.
Wymieszać w misce i przenieść na posypaną
mąką stolnicę gdzie ciasto ugniatać aż
stanie się gładkie i elastyczne.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu
aż podwoi swoją objętość.
Wyjąć ponownie na stolnicę. 


 Rozwałkować bardzo cienko i
wycinać prostokąty o wymiarze 7x10cm.
Każdy gęsto ponakłuwać widelcem.
Ułożyć na dwóch blaszkach i piec
 w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
 przez około 30 minut (ja piekłam ok.15).
Po wyjęciu z piekarnika szybko wyłożyć
na ściereczkę i ostudzić.
Potem zamknąć w szczelnym pudełku
(inaczej chlebki nam zmiękną-chociaż ja
zamknęłam w metalowej puszce i i tak zmiękły:)
Czyli najlepiej kosumować od razu kiedy
wyjmiemy z piekarnika i przestygną.
Wtedy są mega chrupiące  :)
 

7 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo ciekawy przepis :) Zapisuję do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Natychmiast biorę przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. totalna prostota przepisu i proszę jaki cudowny efekt, poproszę takie jedno do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się super! na pewno lepsze niż to ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń