Strony

7 cze 2013

Ryż po meksykańsku


Dzisiejsze danie to ukłon w stronę mojego męża, który uwielbia
pikantne dania a szczególnie czerwoną fasolkę:)
Przepis pochodzi  z "Kolekcji dobrej kuchni"

Składniki dla 4-5 osób:
20 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
4 dojrzałe pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ryżu
1/2 czerwonej papryki
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy (u mnie bez)
sól, pieprz kajeński
szczypiorek

Ryż zalać zimną wodą i moczyć przez 1 godzinę.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.
Do wysokiego naczynia włożyć
pokrojone pomidory, czosnek i cebulę.
Zmiksować blenderem na sos. Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojone mięso i usmażyć
na złoty kolor.Zdjąć i na pozostałym tłuszczu (dolać jeśli
zostanie za mało) smażyć odsączony ryż.
Gdy się zeszkli dodać wcześniej zmiksowany
sos pomidorowy oraz 1 szklankę wody.
Wsypać sól i pieprz. Przykryć i dusić aż ryż wchłonie sos.
U mnie zajęło to ok. 15 minut.Po tym czasie wrzucić znowu mięso, 
pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę i fasolkę.
Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut .Doprawić jeśli potrzeba.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. takie dania lubimy najbardziej! zapisuję do wypróbowania bo każdy z nas może i lubi więc muszę wykonać :) miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm z chęcia bym spróbowała :D

    http://my-littlepiece-of-heaven.blogspot.ie/

    Ja już obserwuję, teraz kolej na Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń