Strony

2 sie 2013

Ciasto ucierane ze śliwkami


Bardzo lubię ciasta z owocami.Dlatego tak mnie cieszy gdy mamy
lato i pełno pysznych owoców na drzewach lub krzewach.
Można z nimi upiec np. takie szybkie i bardzo proste 
ciasto ze śliwkami.Polecam na weekend:)

Składniki na blaszkę 24x30cm:
125g miękkiego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie
troszkę słodsze ciasta można dać troszkę więcej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30-40 dag śliwek (bez pestek:)

Masło utrzeć razem z cukrem na masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąki zmieszać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do ucieranej masy.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto i ułożyć na nim śliwki skórką do dołu. 
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
około 30-45 minut.Wyjąć ostudzić i posypać pudrem (można dodać
do niego troszkę cynamonu).




14 komentarzy:

  1. piekne zdjęcia! a ciasto tak rozkosznie wygląda.. jak puszysta chmurka ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne ciacho robi moja mama,uwielbiam je !! i mimo ze mam od niej przepis moje nigdy nie jest takie smaczne jak jej:)Twoje wyglada extra!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ucierane ciasta ze śliwkami to coś nadzwyczaj pysznego. Sama jestem ich fanką (w ogóle ciast ze śliwkami). Twoje pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne ale troche się bałam że się nie upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ha! wyszło :) a ja mnie wyszlo to juz wswzytskim wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję placek wyszedł pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez przypadek usunęłam komentarz ale odpowiem na pytanie zadane przez autorkę. Żeby masło się nie ważyło przy dodawaniu jajek wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

      Usuń
    2. Moje też się zważyło,więc zblendowałam ręcznym blenderem i masa elegancko się wymieszała na gładko:) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. moja masa też się zważyła,a wszystko było w temp.pokojowej. Może masło było zbyt miękkie? Poza tym bardzo mało tego ciasta wyszło,ledwo rozsmarowałam po tortownicy...No ale siedzi juz w piekarniku,mam nadzieję,że tak pięknie będzie wyglądać jak na zdjęciach ;)

      Usuń
  8. Super wypiek! Bardzo smaczne:) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. na jaka blaszkę ? proszę o odpowiedź bo nie chciała bym , aby było za duzo ciasta .

    OdpowiedzUsuń
  10. super ciasto palce lizac

    OdpowiedzUsuń