Strony

30 sty 2014

Chlebek z pesto


Bardzo prosty zawijany chlebek z pesto
bazyliowym w środku. Najlepiej użyć
oczywiście pesto własnej produkcji ja
niestety użyłam kupionego.

Składniki na chleb:
1 szklanka letniej wody
2 łyżeczki (7g) suchych drożdży
2,5 szklanki mąki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli (płaska)

1/2 szklanki pesto bazyliowego
2 łyżki tartego parmezanu

Do miski wlać wodę. Wsypać drożdże,
zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać mąkę, sól i olej.
Za pomocą miksera z hakami wyrabiać
ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut)
Uformować z ciasta kulę i przenieść
do wysmarowanej olejem miski.
Moje ciasto się dość mocno kleiło
więc można sobie nasmarować oliwą ręce
i wtedy będzie łatwiej przenieść.
Przykryć i zostawić aż podwoi objętość
(na ok. 1 godzinę). Po tym czasie
stolnicę posypać mąką i wyjąć na nią ciasto.
Rozwałkować na prostokąt i posmarować pesto
zostawiając ok.1 cm czyste boki.
Zwinąć w roladę, przeciąć ja wzdłuż na
dwie części i skręcić ze sobą  tak, żeby
nacięcia znajdowały się na górze.


Następnie zlepić końce tworząc wieniec.
Przenieść go na blaszkę i zostawić
na 30 minut. Posypać serem i piec
w piekarniku nagrzanym do 200-220 
stopni przez około 25 minut.



* Przepis pochodzi ze tej strony.

4 komentarze: