Strony

16 lip 2015

Granola z pekanami i bakaliami


Idealna na lekkie letnie śniadanie
granola z bakaliami. Można podawać
z mlekiem lub jogurtem i świeżymi
sezonowymi owocami. Pycha!

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych np. górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów pekan (włoskich lub migdałów)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki płynnego miodu
2 łyżki oleju
1 szklanka bakalii: żurawina, rodzynki, figi itp.

W misce zmieszać płatki owsiane, orzechy, 
wiórki kokosowe i pestki słonecznika.
W drugiej misce wymieszać miód z olejem.
Dodać do pierwszej i dobrze wymieszać.
Całość wyłożyć na blaszkę do pieczenia
wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym do
150 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i dodać bakalie. Wymieszać,
zostawić aż ostygnie. Przełożyć do słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz