U mnie w domu bardzo lubimy
buraczki do obiadu. W tym roku
postanowiłam zrobić na zimę
z dodatkiem papryki. Zimową
porą na pewno będą jak znalazł:)
Składniki:
6kg buraków,
6 czerwonych papryk
5 cebul
6 czerwonych papryk
5 cebul
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
4 łyżki soli
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
4 łyżki soli
Buraki ugotować bez obierania do miękkości.
Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Buraki wymieszać z papryką i cebulą.
Dodać ostudzoną zalewę i wymieszać.
Całość włożyć do słoików. Pasteryzować
ok. 25 minut na małym ogniu.
Przepis ze strony Przyślij Przepis.
hmmm takiego połączeniu nie znam :/ uwielbiam każde z warzyw w tej sałatce i chyba sie nie powstrzymam i zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Nam smakuje bardzo:)
Usuń