Strony

2 paź 2015

Tarta z gruszkami


Bardzo prosta jesienna tarta z gruszkami.
Do popołudniowej kawy lub gdy
mamy niezapowiedzianych gości:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 
(u mnie świeże 225g)
2 gruszki średniej wielkości
1-2  łyżki rozpuszczonego masła
mielony cynamon ok. 1/4 łyżeczki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Zmieszać rozpuszczone masło z cynamonem,
brązowym cukrem i ekstraktem. Ciasto
rozwinąć i przeciąć na dwie części wzdłuż.
Posmarować wierzch przygotowaną
mieszanką zostawiając wolne ok. 1 cm brzegi.
Gruszki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć
na każdej z tart. Posmarować je resztą
mieszanki z masła i cukru. Piec w nagrzanym do
200 stopni piekarniku przez 15 minut.


1 komentarz: