Strony

15 paź 2015

Rożki francuskie z jabłkiem

 

Kolejne słodkości z ciasta francuskiego:)
Bardzo proste rożki z nadzieniem
z jabłka np. na drugie śniadanie.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (225g)-
ja używam świeżego nie mrożonego
3 mniejsze lub 2 większe jabłka
2łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
troszkę soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
lub kukurydzianej
1 jajko do posmarowania wierzchu

Jabłka  pokroić w kosteczkę.
Skropić sokiem z cytryny. Następnie
wrzucić do garnuszka razem z cukrem
i cynamonem. Gotować na małym ogniu
aż puszczą sok i zmiękną. Wtedy dodać 
mąkę. Dokładnie wymieszać, żeby nie
było grudek. Ciasto pokroić na kwadraty
wielkości 10x10 cm. Na środek nakładać
ostudzone do letnich jabłka (ok. 3 łyżeczki).


Zlepić końce tworząc rożek.
Brzegi docisnąć widelcem.
Wierzch posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez około 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz