Gdy wietrznie i zimno na dworze
taki krem nie tylko Was
nasyci ale tez rozgrzeje.
Składniki dla 4-5 osób:
1 średniej wielkości kalafior
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 kg ziemniaków
800 ml bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sol, pieprz
100 ml śmietany kremówki
W garnku o grubym dnie rozpuścić
1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju.
Wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić i
dodać posiekany czosnek. Smażyć
ok. 2 minuty razem. Zalać bulionem.
Dodać pokrojone ziemniaki i podzielonego
na różyczki kalafiora. Wrzucić listki laurowe.
Gotować do miękkości warzyw (ok. 20minut).
Wyjąć listki laurowe. Zupę zmiksować na krem.
Dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwielbiam zupy krem,bo w ten sposób można cos zdrowego przemycić i czasem nawet nikt się nie domyśli 😉
OdpowiedzUsuń