Strony

28 lis 2015

Pumpkin Latte (Kawa dyniowa)


Bardzo popularna w Ameryce
jesienna kawa z dynią a dokładnie z
syropem dyniowym. Dla mnie
kawa idealna:)

Składniki na syrop dyniowy:
1 szklanka brązowego cukru 
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki wody
4 łyżki puree z dyni
3 laski cynamonu lub 1 płaska łyżeczka mielonego 
6 gozdzików 
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Składniki na 1 porcję kawy:
ok. 200 ml mleka
ok. 30 ml kawy espresso (1 porcja )
2 łyżki syropu z dyni
szczypta cynamonu

Syrop: do garnka wlać wodę, dodać cukry,
dynię i wszystkie przyprawy. Wstawić na gaz
i mieszać aż cukier się rozpuści. Gotować ok.
10 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy syrop odcedzić na sitku i przelać
do butelki. Szczelnie zakręcić.


Kawa: Mleko spienić w spieniaczu do mleka
lub ręcznym spieniaczem. Na dno szklanki 
wlać ok. 2 łyżki syropu dyniowego, następnie
wlać powoli spienione mleko. Na końcu wlać
 powoli espresso. Wierzch posypać cynamonem.


* Przepis ze strony Poezja Smaku

1 komentarz:

  1. o kurczaki pieczone! muszę zrobić jako miłośniczka dyni, kawy i korzennych aromatów :)

    OdpowiedzUsuń