Te krokieciki to super
pomysł na pozbycie się
ugotowanego mięsa z rosołu:)
Robią się szybko
a smakują super. Najlepiej z barszczem:)
Składniki na ok.15-20szt.:
1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g) sezam troszkę mleka
Składniki na farsz:ugotowane mięso z rosołu drobiowe
lub wołowe (lub mieszane) 2-3 gotowane marchewka 1 cebula
sól, pieprz
Jeśli mamy ciasto mrożone rozmrozić.
Mięso z rosołu zmielić razem
z marchewkami.
Dodać drobno posiekaną i
podsmażoną cebulkę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dolać kilka łyżek rosołu, żeby
farsz nie był suchy.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części.
Na każdą nałożyć farsz i zwinąć w roladę.
Brzegi posmarować woda i dobrze zlepić.
Każdą roladkę pokroić
na 4-6 cm kawałki (patrz foto).
Posmarować mlekiem
i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku ok. 15-20 minut.
To co lubię - ciasto francuskie + coś, co pozostało po zrobieniu czegoś innego ;) Bardzo pomysłowe to zawinięcie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe i apetyczne danie. Połaczenie ciasta z farszem mięsnym.. to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńfajna przekąska!
OdpowiedzUsuń