Strony

26 paź 2012

Scones - rożki dyniowe


U mnie zrobiło się znowu dyniowo:)
Dostałam w prezencie piękną dynię
za którą pięknie dziękuję.
Została przerobiona na puree
i już prawie wykorzystana:)
Zaczynamy od scones.
 To takie ciastka-bułki
popularne w Wielkiej Brytanii a
 dokładnie wywodzące się ze Szkocji.
Podaje się je do herbaty lub 
niekiedy na śniadanie:)
Przepis z tej strony.

Składniki  na 8 sztuk:
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych gozdzików
8 łyżek zimnego masła (ok.105g)
1/2 szklanki puree z dyni
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duże jajko

Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek,sól i przyprawy.
Dodać cukier i zimne masło pokrojone na kawałeczki.
Utrzeć aż powstanie ciasto z grudkami (fot.2).
W drugiej misce wymieszać dokładnie
 jajka,  puree z dyni i jogurt.
Wlać mieszaninę do pierwszej miski z mąką
i połączyć składniki ale niezbyt długo.
 Następnie na posypaną mąką stolnicę
przenieść ciasto i za pomocą rąk utworzyć
gruby placek o średnicy ok.22cm


Ostrym nożem wyciąć trójkąty.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piec ok.15 minut.
Gdy ostygną można polukrować.

2 komentarze: