Strony

10 kwi 2014

Babka w kształcie róży na maślance


Muszę się Wam przyznać, że zaraz po 
cieście drożdżowym najbardziej 
lubię ciasta ucierane czyli np. babki.
Okres Wielkanocny jest więc dla mnie
 wspaniałą okazją żeby kilka z przepisów
 wypróbować i zamieścić na blogu.
Do pieczenia użyłam foremki silikonowej
w kształcie róży ale mówiąc szczerze chyba
 bym wolała tradycyjną foremkę babkową.

Składniki:
250g masła w temperaturze pokojowej
1 1/4 szklanki cukru 
3 jajka (też temp. pokojowa)
1 szklanka maślanki naturalnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku i ekstrakt.
Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą.
Dodawać do ucieranej masy na zmianę z maślanką.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej 
masłem (jeśli użyjemy formy silikonowej smarowanie
możemy pominąć). Ciasto piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem lub polać lukrem.


5 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, na maślance to musi być miękka:) mam taką samą formę do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo, tak fantazyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super babka wygląda bardzo uroczo w tym kształcie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! I domyślam, się, że bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robią na mnie wrażenie te bajeczne kolory babki -pomarańczowe i cytrynowe -
    A smak nie do wyobrażenia- mugłbym spróbować tak przez szybkę komputera?

    OdpowiedzUsuń