Jak widzę gdzieś danie z suszonymi pomidorami
to wiem, że kiedyś na pewno je zrobię:)
Tak właśnie było i w tym wypadku.
Danie doczekało się realizacji ale czuję, że
będę wracała do tego przepisu bo jest nie
tylko banalnie prosty ale też obłędnie smakuje:)
Składniki dla 4 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
5 ząbków czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
lub wina białego wytrawnego
2/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
sól, pieprz
bazylia świeża
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
i posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej. Włożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor.
Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki
i jeszcze chwilkę razem smażyć (uważać, żeby
czosnek się nie przypalił). Dodać bulion (wino),
śmietankę i pokrojone suszone pomidory.
Zagotować, przykryć patelnię, zmniejszyć gaz
i dusić ok. 3-5 minut. Następnie odkryć patelnię,
wyjąć mięso, zwiększyć gaz, dodać posiekaną świeżą
bazylię i gotować aż sos zgęstnieje (ok. 4 minuty).
Przyprawić jeśli potrzeba solą i pieprzem.
Można też dodać troszkę soku z cytryny.
Podawać kurczaka polanego sosem.
Wiesz ja tez uwielbiam suszone pomidory i napewno zrobię tego kuraka :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie zapisałam przepis :)
Zrobiłam dzisiaj i powiem tak, ze jest naprawdę dobre.
OdpowiedzUsuńJa kurczaka pokroiłam w kosteczkę, doprawiłam solą, pieprzem, sosem miodowo czosnkowym Tao tao i łyżką octu balsamicznego. usmażyłam i resztę zrobiłam jak ty, ale za dożo bulionu dałam i wyszło za rzadkie, ale zagęściłam zawiesiną z mąką i poszło. Smaku nie zmieniło. Danie czeka na jutrzejszy obiad tylko z czym radzisz podać? Chyba najlepiej z makaronem?
Można z makaronem lub ryżem lub nawet ziemniakami.
UsuńPodałam z wstążkami wszystkim smakowało.
Usuńprzepis podam dalej na blogu :)
Cieszę się, że smakowało:)
Usuń