Moja mama dostała przepis na przepyszne ciasto
od cioci. Ciocia dyktowała z pamięci więc były
w przepisie pewne braki np. czas pieczenia.
Postanowiłam sprawdzić czy jest już podobne
ciasto w necie i co się okazało? Ciasto jest
już bardzo znane a najpopularniejsze
z malinami i truskawkami :)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
250g zimnego masła
5 żółtek
Składniki na piankę:
5 białek
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
ok. 1/2 kg owoców
(u mnie świeża żurawina)
cukier puder do posypania
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche.
Podzielić ciasto na dwie części: 40% i 60%.
Podzielić ciasto na dwie części: 40% i 60%.
Obydwa kawałki zawinąć w folię i wstawić
do zamrażalnika na ok. 2 godziny (można na całą noc).
Po tym czasie wyjąć większy kawałek ciasta.
Blaszkę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zetrzeć na tarce ciasto do blaszki.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
około 20 minut. Zostawić aż całkowicie ostygnie.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po
trochu cukier i cukier waniliowy.
Następnie wsypać budynie i wlewać
małym strumykiem olej. Piankę wyłożyć
na wystudzony spód. Wyłożyć na nią
owoce i zetrzeć resztę ciasta kruchego.
Piec w 190 stopniach przez około 30 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
Ha,moje ostatnio ulubione ciasto!!! Ja lubię też z porzeczkami czarnymi a ostatnio zamiast świeżych owoców dałam domowy dżem porzeczkowy :)
OdpowiedzUsuńOj... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam już te ciasto z malinami i z rabarbarem. Obie wersje pyszne. Z żurawiną też zapowiada się zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZ żurawiną musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuń