Strony

3 lis 2014

Pulpeciki drobiowe w sosie porowo-chrzanowym


Dzisiaj znowu mięso z dodatkiem pora i
zaręczam Wam, że takie połączenie 
jeszcze się na blogu pojawi:)
Pulpeciki w takiej kombinacji jadłam
po raz pierwszy i muszę przyznać, że
bardzo smakowały nie tylko mnie ale
także całej naszej rodzince:)

Składniki dla ok. 4 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 400g)
 (można też użyć mięsa z indyka)
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej

Składniki na sos :
200g pora
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
50 ml śmietany kremówki 30%
1 L bulionu drobiowego
sól, pieprz

Mięso zmielić i połączyć z jajkiem i bułką tartą.
Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Uformować malutkie pulpeciki (mnie wyszło 12 sztuk).
W garnku zagotować 1L bulionu drobiowego.
Wrzucić pulpeciki i gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
Na sos pora pokroić w półplasterki. W garnuszku o
grubym dnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojonego
pora i chwilkę podsmażyć. Oprószyć mąką i dolać
1 szklankę wywaru z pulpetów (gdyby sos wyszedł
za gęsty dolać więcej wywaru). Dokładnie całość
wymieszać. Gotować kilka minut aż por zmięknie. 
Dodać chrzan i  śmietanę. Wymieszać. Włożyć 
pulpety i gotować wszystko razem ok. 4-5 minut.
Można doprawić do smaku jeśli trzeba.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

*  Na podstawie przepisu ze strony Winiary.

1 komentarz: