Muszę się przyznać, że bardzo lubię serki
ziołowe właśnie takiego typu a la Almette.
Więc gdy znalazłam przepis na domowy
serek musiałam go zrobić. Tym bardziej, że
przepis strasznie prosty. Jak dla mnie
wyszedł dużo lepszy niż sklepowy:)
Składniki:
2 duże jogurty greckie lub
bałkańskie-razem ok. 800g
bałkańskie-razem ok. 800g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 pęczek oregano lub 2 łyżeczki suszonego
Jogurty wymieszać z solą, czosnkiem i jeśli
używamy świeżego -posiekanym oregano.
Można użyć do tego miksera.
Następnie całość przełożyć na dużą gazę,
skręcić końce i zawiązać. Pakunek umieścić
np. na klamce okna a pod spodem ustawić
naczynie do którego będzie kapał płyn.
Dobrze gdy oko będzie lekko uchylone co
zapewni serkowi przewiew. Całość
Dobrze gdy oko będzie lekko uchylone co
zapewni serkowi przewiew. Całość
zostawić tak na 24 godziny.
Serek wyjąć z gazy i serwować jak lubicie:)
Serek wyjąć z gazy i serwować jak lubicie:)
Dobrze gdy oko będzie lekko uchylone co
zapewni serkowi przewiew. Całość
zostawić tak na 24 godziny (ja wyjęłam po 12)
Serek wyjąć z gazy i serwować jak lubicie:)
Serek wyjąć z gazy i serwować jak lubicie:)
*Przepis znaleziony na blogu Gotuj z Cukiereczkiem.
domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuń