Strony

5 lis 2014

Zupa z dynią, fasolką i komosą ryżową


Bardzo zdrowa wegańska zupa z dodatkiem
dyni, czerwonej fasolki i komosy ryżowej.
Z tą ostatnią miałam okazję dopiero się
zapoznać ale myślę, że ta znajomość
potrwa zdecydowanie dłużej:)

Składniki:dla 3-4 osób:
1 średnia biała cebula
3 ząbki czosnku
3 szklanki obranej i pokrojonej
w kostkę dyni
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 puszka czerwonej fasolki
1 L bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 listki laurowe
oregano
papryka chilli w proszku
olej
sól, pieprz

Do garnka o grubym dnie wlać 1-2 łyżki oleju.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w 
drobną kostkę cebulę. Smażyć chwilkę i dodać
posiekany czosnek. Smażyć całość ok.2  minuty.
Zalać bulionem warzywnym. Dodać pokrojoną
dynię, opłukaną komosę ryżową oraz listki laurowe.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować
aż dynia będzie miękka. (ok. 15 minut). Dodać
oregano, kmin, paprykę oraz sól i pieprz.
Następnie odsączoną fasolkę. Gotować
całość jeszcze ok. 5-10 minut. Podawać 
posypane natką pietruszki lub kolendrą.


* Zupa jest nie tylko wegańska ale też bezglutenowa:)

2 komentarze:

  1. jak ja lubię jesienią takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. komosy jeszcze nie używałam, ale zupy z dynia uwielbiam! apetycznie wygląda bardzo!

    OdpowiedzUsuń