![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLHdtgtHfHutDUH6W_xxzipVttTluEU6Q9EZgYPWdAchijPMVQlqJIBnR0gwKds0ITax5aPdf1H1lRnNnWy7vHpVp7Eyi63tJElP2-pY2OXLe5jKlS9V9-IQOmWObnLxnHXCDbXerSH5xy/s640/a+kurczak2.jpg)
Dzisiaj mało skomplikowane danie
obiadowe- kurczak, którego zapieka
się z kiszoną kapustą.
Robiłam to danie już kiedyś i całkiem
o nim zapomniałam ale
teraz chyba będę nadrabiała:)))
Przepis autorstwa baby.
Składniki dla 3 osób:
3 udka z kurczaka
1/2 kg mało kwaśnej
kapusty kiszonej*
przyprawa do drobiu
troszkę oleju
Kuczaka posypać przyprawą.
Ja najpierw zdejmuję skórę
ale jak ktoś lubi to nie musi:))
Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Na dno naczynia żaroodpornego
włożyć wypłukaną i odciśniętą
kiszoną kapustę
Na nią położyć udka.
Wierzch skropić olejem.
Przykryć i piec
ok. 1,5h w 180 stopniach.
*jak ktoś bardzo lubi kapustę
może dać troszkę więcej.
Dla mnie skórka jest kwintesencją kurczaka ! :) A tego lubię w każdej postaci. Odzwyczaiłam się używać przyprawy do drobiu, teraz sama robię mieszankę do kurczaka ;) Na pewno zdrowiej :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA to mi przypomina jakiś program telewizyjny. Właścicielka restauracji opowiadała o swojej najczęściej zamawianej potrawie o nazwie "rzyć w kapuście" (tak, przez "rz") i był to pieczony kurczak w kapuście kiszonej :) Niestety nie miałam okzazji spróbować.
OdpowiedzUsuńKurczak wyszedł rewelacyjny a kapusta niebo w gębie.
OdpowiedzUsuń