Strony

26 kwi 2014

Pastitsio (grecka zapiekanka)


Zapiekanka grecka makaronowa z dodatkiem
mięsa mielonego w sosie pomidorowym
Bardzo sycące danie a do tego bardzo smaczne.
Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację.

Składniki:
40 dag makaronu spaghetti lub penne
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe,
wieprzowe lub mieszane)
1 puszka pomidorów (400g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 jajka
1-2 cebule
4 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia świeża lub suszona

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki letniego mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę 
i posiekany czosnek. Dodać mielone 
mięso i podsmażyć. Następnie dodać pomidory
oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić
solą i pieprzem oraz bazylią .Przykryć i dusić 15-20 minut
na małym ogniu. Makron złamać na pół (spaghetti)
i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 5 minut. 
Odcedzić i przelać zimną wodą. 
Do miski wbić jajka, wrzucić starty ser
i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 
Dodać do miski makaron i wymieszać z masą jajeczną.
Na dno naczynia do zapiekania o wymiarze ok.18x30cm
wyłożyć połowę makaronu, wrzucić mięso z sosem,
wyłożyć resztę makaronu. Na makaron wyłożyć
sos beszamelowy: w garnuszku o grubym dnie
rozpuścić masło, wsypać mąkę i zasmażyć ale
nie rumieniąc. Wlewać mleko ciągle mieszając aż 
powstanie sos. Doprawić go solą, pieprzem i gałką.
Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni przez ok. 30-40 minut.

2 komentarze: