Strony

1 lip 2015

Zupa krem z kalarepy


Zakochałam się w tej zupie.
Dlatego, że jest delikatna, gęsta
 i bardzo, bardzo smaczna:)

Składniki dla 3 osób:
2 kalarepy (ok. 500g)
3 marchewki (ok. 350g)
1 średnia cebula
2,5 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki mleka lub śmietanki
1 łyżka masła
sól, pieprz
1/ 2 łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
natka pietruszki

Cebulę, marchewki i kalarepę
obrać i pokroić w kostkę.
W ganku o grubym dnie rozgrzać
masło z odrobiną oleju. Wrzucić
cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać
marchewkę i kalarepę. Smażyć
razem kolejne 3 minuty. Zalać
bulionem i gotować aż warzywa
będą miękkie. Zmiksować na krem,
dodać przyprawy i mleko. Podawać
z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Posypać natką pietruszki.

3 komentarze: