Strony

30 cze 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Bardzo proste ucierane ciasto
z  truskawkami (można też
użyć innych letnich owoców) z
dodatkiem jogurtu.

Składniki:
3 jajka w temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru
170g jogurtu naturalnego
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła w temp. pokojowej
szczypta soli

200 g truskawek

Oddzielić białka od żółtek.
W misce utrzeć masło z cukrem,
dodać żółtka. Następnie wlewać
po trochu jogurt. Dodać mąkę i
proszek do pieczenia. Białka ubić ze
szczyptą soli.  Dodać do masy i delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać do blaszki
keksówki (11x30 cm) i na wierzch wyłożyć 
owoce.  Piec w nagrzanym do 180
 stopni piekarniku przez ok.40 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.


2 komentarze: