Bardzo proste ucierane ciasto
z truskawkami (można też
użyć innych letnich owoców) z
dodatkiem jogurtu.
Składniki:
3 jajka w temp. pokojowej
3/4 szklanki cukru
170g jogurtu naturalnego
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła w temp. pokojowej
szczypta soli
200 g truskawek
Oddzielić białka od żółtek.
W misce utrzeć masło z cukrem,
dodać żółtka. Następnie wlewać
po trochu jogurt. Dodać mąkę i
proszek do pieczenia. Białka ubić ze
szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać do blaszki
keksówki (11x30 cm) i na wierzch wyłożyć
owoce. Piec w nagrzanym do 180
stopni piekarniku przez ok.40 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńTa ciasto wygląda bardzo apetycznie!;D