Sałatka z komosą ryżową (Quinoa).
Bardzo smaczna i polecana osobom,
które nie jedzą mięsa. Ma w sobie
dużą zawartość białka roślinnego
oraz aminokwasów. Nie zawiera
glutenu więc mogą ją jeść także
osoby na diecie bezglutenowej.
Składniki:
3/4 szklanki komosy ryżowej białej
1/2 ogórka zielonego
1 puszka czerwonej fasolki
1 czerwona papryka
5 średnich rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
ok. 8 małych pomidorków koktajlowych
100g sera feta
szczypiorek
Składniki na dressing:
3łyżki oliwy
3-4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Komosę ugotować w wodzie w stosunku1:2.
Gotować 10-15 minut. Ostudzić. Ogórka ,
paprykę, rzodkiewki, cebulę i fetę pokroić
w kostkę. Szczypiorek posiekać. Fasolkę
odsączyć, pomidorki przekroić na pół.
Wszystkie składniki zmieszać z komosą.
Składniki na dressing połączyć, dodać
do sałatki i wymieszać.
komosa idealnie nadaje się do wszelkich sałatek! pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuń