Już jakiś czas "chodziło za mną" ciasto
drożdżowe. Właściwie nie ma
sezonu truskawkowego bez ciasta
drożdżowego:) Tym razem w
towarzystwie rabarbaru.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
14 dag cukru
7 dag masła
40 dag truskawek
20 dag rabarbaru
Całą mąkę przesiać. Do miski
wlać 1 szklankę letniego mleka.
Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę w ilości takiej, żeby
ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany
(ok. 4-5 łyżek). Przykryć i odstawić aż
wyrośnie (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać do miski z wyrośniętym
rozczynem. Dodać też resztę mąki, mleka
i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ręcznie lub
mikserem do momentu połączenia składników.
Następnie wlewać po trochu rozpuszczone letnie
masło. Wyrabiać jeszcze aż masło się dobrze
połączy z ciastem. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia-do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć do blaszki
24x40 cm. Wierzch posmarować białkiem i
ułożyć oczyszczone i pokrojone wcześniej
owoce. Zostawić aż ciasto podrośnie-
ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Gdy stygnie można posypać pudrem.
najlepsze połączenie owocowo drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń