Strony

16 cze 2015

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem


Już jakiś czas "chodziło za mną" ciasto
drożdżowe. Właściwie nie ma
sezonu truskawkowego bez ciasta
drożdżowego:) Tym razem w
towarzystwie rabarbaru.

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
14 dag cukru
7 dag masła
40 dag truskawek
20 dag rabarbaru

Całą mąkę przesiać. Do miski
wlać 1 szklankę letniego mleka.
Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę w ilości takiej, żeby
ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany
(ok. 4-5 łyżek). Przykryć i odstawić aż
wyrośnie (ok. 20 minut). Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać do miski z wyrośniętym
rozczynem. Dodać też resztę mąki, mleka
 i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ręcznie lub 
mikserem  do momentu połączenia składników. 
 Następnie wlewać po trochu rozpuszczone letnie 
masło. Wyrabiać jeszcze aż masło się dobrze 
połączy z ciastem. Przykryć i odstawić do 
wyrośnięcia-do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć do blaszki
24x40 cm. Wierzch posmarować białkiem i
ułożyć oczyszczone i pokrojone wcześniej
owoce. Zostawić aż ciasto podrośnie-
ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Gdy stygnie można posypać pudrem.


1 komentarz: