Strony

8 cze 2015

Racuszki z truskawkami


Racuszki z truskawkami bo
w sezonie truskawkowym inaczej
być nie mogło:) Ale uwaga bo
znikają w zastraszająco szybkim tempie:)

Składniki dla 3 osób:
1 duże jajko
1 szklanka maślanki naturalnej
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych truskawek

W misce lekko ubić trzepaczką jajko,
maślankę i olej. W drugiej wymieszać 
mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników wsypać
suche i wymieszać tylko do nawilżenia
składników czyli nie bardzo dokładnie.
Truskawki pokroić dowolnie. 
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po
łyżce ciasta a na ciasto kilka pokrojonych
truskawek.  Gdy masa zacznie się ścinać
 przekręcić na drugą stronę i dosmażyć.
Podawać posypane cukrem pudrem.



*Na podstawie przepisu z tej strony.

5 komentarzy:

  1. Idealne wykorzystanie truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja wiem, co dziś zjem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam te placuszki, zapomniałam skomentować :) Są pyszne! Bardzo mi posmakowały, są delikatne i pysznie truskawkowe :)

      Usuń