Z okazji Dnia Dziecka mam dla
Was przepis na torcik marchewkowy
z kremem z mascarpone.
Dla tym małych i dla tych całkiem
dorosłych dzieci też:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki cukru
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki maślanki
2 szklanki startej marchewki
150g ananasa z puszki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
250g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
Wymieszać razem mąkę, sodę i cynamon.
Jajka utrzeć z cukrem. Do ucieranej masy
dodawać po 1 jajku. Następnie olej i na
zmianę maślankę z mączną mieszanką.
Na końcu dodać marchewkę, wiórki kokosowe,
posiekane orzechy. oraz odsączonego drobno
pokrojonego ananasa. Do tortownicy o wymiarze
23 cm wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić
na trzy części. Przygotować krem.
Śmietanę utrzeć z cukrem na sztywno.
Wymieszać z serkiem mascarpone. Kremem
przełożyć tort oraz posmarować boki
i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a już tym bardziej w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńOjej, jakie świetne ciacho! Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe w nowej odsłonie - super:)
OdpowiedzUsuń