Strony

1 cze 2015

Torcik marchewkowy


Z okazji Dnia Dziecka mam dla 
Was przepis na torcik marchewkowy
z kremem z mascarpone.
Dla tym małych i dla tych całkiem
dorosłych dzieci też:)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki cukru
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki maślanki
2 szklanki startej marchewki
150g ananasa z puszki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
250g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru

Wymieszać razem mąkę, sodę i cynamon.
Jajka utrzeć z cukrem. Do ucieranej masy
dodawać po 1 jajku. Następnie olej i na
zmianę maślankę z mączną mieszanką.
Na końcu dodać marchewkę, wiórki kokosowe,
 posiekane orzechy. oraz odsączonego drobno
pokrojonego ananasa. Do tortownicy o wymiarze
23 cm  wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić
na trzy części. Przygotować krem.
Śmietanę utrzeć z cukrem na sztywno.
Wymieszać z serkiem mascarpone. Kremem
przełożyć tort oraz posmarować boki
i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a już tym bardziej w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie świetne ciacho! Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe w nowej odsłonie - super:)

    OdpowiedzUsuń