To danie to takie małe sprzątanie
lodówki. Zapewniam, że smakuje
lepiej niż wygląda. Jak ktoś chce
może pominąć mięso a bulion drobiowy
zastąpić warzywnym i wtedy otrzymamy
danie wegetariańskie.
Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 500g)
150g pieczarek
100g świeżego szpinaku
100g suszonych pomidorów w oleju
1oog serka mascarpone lub śmietany kremówki
250 -300 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
ser kozi do posypania
Suszone pomidory zmiksować na pastę
z 1-2 łyżkami oleju ze słoika w którym
były pomidory. Dodać serek mascarpone.
Jeszce chwilkę miksować do połączenia.
Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić
solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor
na patelni na oleju (można użyć oleju
z suszonych pomidorów). Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażyć kilka minut.Wlać bulion
oraz miks z pomidorów i serka. Dokładnie
wymieszać. Przykryć i dusić 3 minuty. Dodać
szpinaki i dusić aż zmięknie ok. 3 minuty.
Doprawić do smaku. Podawać z makaronem
spaghetti posypane startym kozim serem.
oraz miks z pomidorów i serka. Dokładnie
wymieszać. Przykryć i dusić 3 minuty. Dodać
szpinaki i dusić aż zmięknie ok. 3 minuty.
Doprawić do smaku. Podawać z makaronem
spaghetti posypane startym kozim serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz