Strony

10 cze 2015

Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym


To danie to takie małe sprzątanie
lodówki. Zapewniam, że smakuje 
lepiej niż wygląda. Jak ktoś chce
może pominąć mięso a bulion drobiowy
 zastąpić warzywnym i wtedy otrzymamy
 danie wegetariańskie.

Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 500g)
150g pieczarek
100g świeżego szpinaku
100g suszonych pomidorów w oleju
1oog serka mascarpone lub śmietany kremówki
250 -300 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
ser kozi do posypania

Suszone pomidory zmiksować na pastę
z 1-2 łyżkami oleju ze słoika w którym
były pomidory.  Dodać serek mascarpone.
Jeszce chwilkę miksować do połączenia.
Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić
solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor
na patelni na oleju (można użyć oleju
z suszonych pomidorów). Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażyć kilka minut.Wlać bulion
oraz miks z pomidorów i serka. Dokładnie
wymieszać. Przykryć i dusić 3 minuty. Dodać
 szpinaki i dusić aż zmięknie ok. 3 minuty.
Doprawić do smaku. Podawać z makaronem
spaghetti posypane startym kozim serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz