![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsrS8ZvFcJMG0rPgzIPiyG8Wm-tgZsOQT56MY_dlw3J3hjEpri5WakeB2iPFwG7p9yYij3OzXh7dwVq0jPuoF6pFSIAT_th054dbuto-eTapzLy3Djx7udaYqeVrvBJNu8LgaAWK8a77U4/s640/a+wie%255Brz1.jpg)
Dzisiejsze danie to też
taka słodko-kwaśna kombinacja:)
Składniki dla 3-4 osób:
1/2kg mięsa wieprzowego
Składniki na sos:
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki przyprawy
do dań chińskich 5-smaków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 średnie pomidory
6-7 plasterków ananasa z puszki
100g ogórków konserwowych
W rondlu rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojone w kostkę mięso
i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć i odłożyć.
Teraz do rondla wsypać cukier,
przyprawę 5-smaków i imbir.
Dodać 1/2 szklanki wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować
do czasu aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).
Następnie do sosu dodać pokrojone
w cząstki pomidory, ananasa i ogórki.
Gotować dalej ok. 5 minut.
Włożyć mięso i dokładnie wymieszać.
Gotować całość aż mięso zmięknie.
Ten ananas brzmi ciekawie w tej potrawie ;)
OdpowiedzUsuńŁał! Wyglada obłędnie. Jestem bardzo ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuń