![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB3MkXz5MKZJRAQxlLosTibqIE6YvKhV3VPnpdJD4p1XptAF0i7dYxzvCCVWCgcS36Pf2wGNdKt_fs6yKUJkugCYJcOxY16BkTsZkySahTwhztggwPJepIjMeVppHgtJfjzmTbGAY0Wdq_/s640/a+kurczak.jpg)
Mało skomplikowane danie obiadowe,
które na Wielkim Żarciu bije
rekordy popularności.
Kiedyś już je robiłam i bardzo mi
smakowało więc przyszła pora na powtórkę:)
Z przepisu kici5
Składniki na ok. 4-5 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
1-2 spore pory
majonez
przyprawa do drobiu
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
Posypać przyprawą do kurczaka.
Pora(y) pokroić w krążki
i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
Pory mają całkowicie przykryć dno.
Na pory kładziemy mięso i całość
smarujemy warstwą majonezu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO5J_7v0PuMaLqYmRqQZkXX2Ym_OytWiTL8_M-bI6CsEeANYhgRq7VAbeIYfe_WG01LdU6MAMiWxytphw3N1vhZhRp9o-y_m8-iwEp4W0D5_VGDC8TzSZDTh3PYH9e7iCxOSdW_CZc5vN6/s400/a+kola%25C5%25BC+kurczak+z+porem.jpg)
Całość zapiekać bez przykrycia ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.
*ja robiłam z 1/2 porcji
w temperaturze 180 stopni.
*ja robiłam z 1/2 porcji
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanego pora w różnych potrawach. To danie, tak proste, musi być przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńmój krótki komentaż jako eksperymentatora: na spód cienkie plastry podgotowanego ziemniaka (3sztuki) a kurczaka wstępnie zamarynować w sojowym sosie z świeżym imbirem - odlot!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń