Strony

27 paź 2011

Kurczak zapiekany z porem i majonezem


Mało skomplikowane danie obiadowe,
które na Wielkim Żarciu
bije
rekordy popularności.

Kiedyś już je robiłam i bardzo
mi
smakowało więc przyszła
pora na powtórkę:)
Z przepisu
kici5

Składniki na ok. 4-5 osób:
2 podwójne piersi z kurczaka
1-2 spore pory
majonez
przyprawa do drobiu

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
Posypać przyprawą do kurczaka.
Pora(y) pokroić w krążki
i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
Pory mają całkowicie przykryć dno.
Na pory kładziemy mięso i całość
smarujemy warstwą majonezu.


Całość zapiekać bez przykrycia ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.

*ja robiłam z 1/2 porcji

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zapiekanego pora w różnych potrawach. To danie, tak proste, musi być przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mój krótki komentaż jako eksperymentatora: na spód cienkie plastry podgotowanego ziemniaka (3sztuki) a kurczaka wstępnie zamarynować w sojowym sosie z świeżym imbirem - odlot!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń