Jak pewnie u większości z Was
u mnie też dzisiaj króluje ryba:)
Natomiast wczoraj na ostatki
ukręciłam przez maszynkę
bardzo popularne kiedyś ciasteczka.
Przepis autorstwa gumci.
Składniki na
ok. 80 szt:
1/2 kg mąki
250g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
Masło utrzeć z cukrami.
Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść, zawinąć w folię i
wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki
i przekręcać przez maszynkę
do mielenia mięsa z założoną
specjalną końcówką do ciastek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh5ABbcv8Cam4-bjUSO_9Uehojn97Rvy-mbmaAXXdG9USZLSqOvtb5wxBN_MBfbiYT6FBRTPjIauyvn8xJ0G9vkFTOeKj4iqM9vAkUl2vA2-GrxOFnQNAFzSxQgti4JU-Pzf98R4QjteJX/s400/a+kruche1.jpg)
Ja robiłam ciastka o długości.
0k. 6cm ale tutaj jest dowolność.
Ciasteczka upiec na lekko
złoty kolor w 180 stopniach
( u mnie trwało to ok. 15 minut).
ok. 80 szt:
1/2 kg mąki
250g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
Masło utrzeć z cukrami.
Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść, zawinąć w folię i
wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki
i przekręcać przez maszynkę
do mielenia mięsa z założoną
specjalną końcówką do ciastek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh5ABbcv8Cam4-bjUSO_9Uehojn97Rvy-mbmaAXXdG9USZLSqOvtb5wxBN_MBfbiYT6FBRTPjIauyvn8xJ0G9vkFTOeKj4iqM9vAkUl2vA2-GrxOFnQNAFzSxQgti4JU-Pzf98R4QjteJX/s400/a+kruche1.jpg)
Ja robiłam ciastka o długości.
0k. 6cm ale tutaj jest dowolność.
Ciasteczka upiec na lekko
złoty kolor w 180 stopniach
( u mnie trwało to ok. 15 minut).
:) uwielbiam tu do Ciebie zaglądać
OdpowiedzUsuńI z wzajemnością:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu posta chyb a pojawią się u mnie w weekend :)
Ale dawno takich nie robiłam. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam dzisiaj przepis na te ciasteczka, ale rodem z PRLu - podstawą właściwie były skwarki :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że chyba nie mam tej końcówki...ale przepis zapiszę :D