Bardzo proste ciastka, które
zrobimy w kilka minut.
Dla zapominalskich:)))
Składniki na ok. 5szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( moje świeże 275g)
1 jajko
dżem, marmolada lub powidła
do wypełnienia
Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
to najpierw musimy je rozmrozić.
Następnie pociąć na jednakowej wielkości
prostokąty (jak wolicie mogą być kwadraty:)
W połowie wyciąć foremką serduszka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj91fWmdR0qmZqQjU9EakC_3C00p9a5K9QiTn5yBEh-ayuX_Cf3w9RIsscHwFYISzypcnphM5b60ChWAbConLa88MNoATC9S1wGBe2XEfgz9-39BJToqBDs207zUQRLM6gC_BY2Au2IybQA/s400/a+ciastka+cz-b.jpg)
Spodnią pełną część posmarować białkiem
i zlepić razem z tą z wyciętym sercem.
Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Po wyjęciu ostudzić i środek wypełnić dżemem.
Można posypać cukrem pudrem.
i zlepić razem z tą z wyciętym sercem.
Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Po wyjęciu ostudzić i środek wypełnić dżemem.
Można posypać cukrem pudrem.
O! Idealne na tłusty czwartek i na walentynki za jednym razem, a w tym roku te święta wypadają prawie z dnia na dzień :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Takie słodkie witraże! Świetny pomysł na walentynkowy upominek od serca.
OdpowiedzUsuń