Strony

17 kwi 2014

Babka serowa


To już ostatni przepis na babkę przed Świętami.
Kolejne będę  piekła w sobotę.
Babka wyszła bardzo dobra i wilgotna
więc jest to propozycja dla lubiących
raczej takie babeczki:)))

Składniki na 1 średnią babkę:
230g masła roślinnego
170g kremowego serka
1 szklanka cukru
4 duże jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce wymieszać masło z serkiem. Cukier zmieszać 
z otartą skórką z cytryny. Dodać do maślano-serowej
masy i utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym
jajku ciągle ucierając. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochu
do masy. Blaszkę wysmarować masłem i przełożyć
ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut.


4 komentarze: