Strony

2 lis 2014

Muffinki bananowe z cynamonem


Muffinki bananowe z dodatkiem cynamonu.
Bardzo smaczne nie tylko dla wielbicieli
bananów. Jak wszystkie muffinki
banalnie proste w wykonaniu.

Składniki na 12 sztuk:
2/3 szklanki rozgniecionego banana (ok. 2 małe)
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
W misce ubić trzepaczką jajka z cukrem i olejem.
Dodać rozgniecionego banana i ekstrakt z wanilii.
Następnie dodać mąkę, sodę i cynamon.
Zmieszać tylko do połączenia składników
(czyli nie należy mieszać długo:)
Ciasto nakładać do foremek wyłożonych
papilotkami. Włożyć do piekarnika i piec
przez ok. 20 minut (na lekko złoty kolor).

4 komentarze:

  1. takie proste, a zarazem efektowne. idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe do popołudniowej herbaty...

    OdpowiedzUsuń
  3. bananowe cenię za smak ale i wilgotnośc :) pyszne !

    OdpowiedzUsuń