Strony

1 gru 2014

Zupa jarzynowa z kaszą



Kipi kasza, kipi groch.
Lepsza kasz niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
a od kaszy człowiek zdrów:)))

Składnik:
150g kaszy jęczmiennej
 2 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula
jasna część średniego pora
1 mała pietruszka
kawałeczek selera
1-2 ząbki czosnku
1,5 L bulionu warzywnego
łyżka oliwy
sól, pieprz
świeży koperek

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę
i pokrojonego w plasterki pora.
Smażyć 3 minuty i dodać posiekany czosnek.
Smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion i 
dodać pokrojone lub starte na tarce warzywa
marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać też
pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną
kaszę. Zupę zagotować, zmniejszyć gaz i 
gotować aż warzywa i kasza będą miękkie.
Doprawić do smaku.
Zupę podawać z posiekanym koperkiem.

3 komentarze:

  1. o świetna na rozgrzanie:) ja ostatnio gustuje w ciepłych zupach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. często taką robię. pycha. samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń