Strony

8 gru 2014

Zupa krem z kalafiora i pieczonej papryki


Pyszna, bardzo rozgrzewająca zupa
krem z kalafiora i pieczonej papryki.
Na  zimne zimowe dni taka porcja
warzyw bezcenna:)

Składniki dla 3-4 osób:
2 średnie czerwone papryki
1 łodyga selera naciowego
biała część pora
1 średnia marchewka
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
750 ml bulionu warzywnego
1 listek laurowy
tymianek
sól, pieprz

1-2 łyżki śmietany 
lub jogurtu naturalnego
 natka pietruszki

Papryki, przeciąć w połowie, wydrążyć
gniazda nasienne i wyłożyć na blaszkę
do pieczenia skórką do góry.
Piec w 180 stopniach około 20 minut lub
do czasu aż skórka zacznie robić się czarna.
Zdjąć z blaszki i włożyć do foliowego woreczka.
W tym czasie w garnku  rozgrzać troszkę oleju.
Dodać pokrojonego w plastry selera, pora
oraz marchewkę. Smażyć razem około 3 minuty.
Zalać całość bulionem. Dodać podzielonego
na małe różyczki kalafiora, listek laurowy
i tymianek oraz sól i pieprz Gotować do miękkości
 ok. 20 minut. Po tym czasie zestawić z ognia 
i wyjąć listek laurowy. Z torby wyjąć paprykę
 i obrać ją ze skórki. Paprykę pokroić 
na mniejsze kawałki i dodać do zupy.  
Całość zmiksować na krem.  Dodać 
śmietanę, wymieszać, doprawić jeśli trzeba.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Posypać natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. genialną konsystencję ma ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor. Smak zapewne również świetny. Do sprawdzenia:)

    OdpowiedzUsuń