Strony

3 gru 2014

Spaghetti z warzywami



Szybki spaghetti z warzywami to
pomysł na obiad dla wszystkich lubiących
włoskie smaki. Tym razem wersja
bez dodatku mięsa:)

Składniki dla 4-5 osób:
250g makaronu spaghetti
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 średnia marchewka
1 puszka pomidorów (400g)
250 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano

Na patelni rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i 
posiekany czosnek. Smażyć 2-3 minuty.
Dodać pokrojoną w półkrążki marchewkę,
w paski paprykę czerwoną i żółtą oraz
w krążki cukinię. Smażyć aż warzywa 
trochę zmiękną. Następnie dodać pomidory
z puszki, przecier, cukier oraz sól i pieprz.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć
i dusić 15-20 minut. Pod koniec dodać zioła.
Sos podawać z makaronem spaghetti.
Można posypać parmezanem.

3 komentarze:

  1. bardzo lubię taką wersje spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować ;) bardzo lubię Twojego bloga, wiele z przepisów wykorzystałam !

    OdpowiedzUsuń